Hakushu 12 YO - rześkość prosto z Japonii

31dover-hakushu-12-year-old-3

Hakushu 12 YO jest to whisky rześka, świeża, bardzo zbalansowana zarówno w smaku jak i zapachu. Pochodzi z gorzelni Hakushu leżącej na południu japońskich Alp. Od 1973 roku destylarnia ta produkuje whisky tradycyjnymi metodami. Destylaty minimum 12letnie dojrzewają tam w beczkach po burbonie, ale dosyć o destylarni! Skupmy się na whisky 🙂

Aromat: wąchając jeszcze w butelce bardzo ziołowy i całkiem zielony – świeżo ścięta trawa i siano, w kieliszku doznania te nadal się utrzymują, dochodzi coś jak mleczna czekolada i rodzynki, anyż, następnie wyłaniają się tony cytrusowe z przewagą pomarańczy, w oddali można wyczuć też odrobinę torfu i dymu… wszystkiego w sam raz!

Smak: wyraźnie wyczuwalna pieprzność, sporo owoców z przewagą grapefruita, ale i śladami śliwki, a nawet orzechów, także w ciemnej czekoladzie, potem zioła, lekka goryczka i odrobina torfu, wyczuwalne są także przyjemne tony dębowe..

Finisz: słodko-pikantny, całkiem długi z tonami dębowej goryczki, śladami torfu i ziół, akcenty zielonej herbaty, miodu, dymu i imbiru…

Gorąco polecamy spróbować!